Luontomatkailun kestävyyden kysymykset yhä tärkeämpiä

Kuva: Pallas. Sanna Kärkkäinen.

Matkailu on yksi tärkeimmistä Lapin elinkeinoista ja lähes kaikki Lapin matkailu perustuu luontoarvoihin. Luonto on vähintään taustatekijänä sellaisissakin aktiviteeteissa kuin laskettelu, moottorikelkkailu ja joulupukin luona vierailu. Lapin matkailijoista ulkomaisia on 52 ja kotimaisia 48 prosenttia. Nyt koronapandemian aikana kotimaisten matkailijoiden rooli korostuu. Kansallispuistojen kävijämäärät ovat kasvaneet ja muutkin luontokohteet ovat matkailullisesti tärkeitä. Lappiin on myös muodostunut isoja matkailukeskuksia, jotka ovat olleet strategisen matkailukehittämisen painopisteenä. Niissä näkyy sosiaalisen kestävyyden kannalta olennainen ero muuhun pohjoiseen maaseutuun: asukkaissa on huomattavasti muita alueita enemmän naisia ja nuoria eli lappilaisen maaseudun elinvoimaisuuden kannalta ne ovat keskeisiä.

GRUDE hankkeen asiantuntijat lehtori Mervi Angeria Lapin ammattikorkeakoulusta ja erikoistutkija Seija Tuulentie Luonnonvarakeskuksesta pohtivat Lapin ammattikorkeakoulun verkkolehti Lumenissa luontomatkailun kestävyyden kysymyksiä.

Lue artikkeli kokonaisuudessaan Lumen verkkolehdestä täältä