Framtidsveckan i Jokkmokk v.40 2020

Inom GRUDE-projektet fick vi med oss ett antal aktörer för att genomföra en gemensam Framtidsvecka med aktiviteter på tema hållbarhet under vecka 40 (28e september till 4e oktober) i år.

Veckan tjuvstartade redan fredagen innan med webbinariet ”Skogen, stillheten och dess värde” som vi arrangerade tillsammans med Naturskyddsföreningen i Jokkmokk.
Lapplands kommunalförbund sponsrade programmet för Framtidsveckan i Jokkmokk 2020 som såg ut såhär:

Programmet spreds digitalt, i sociala medier, GRUDE:s nyhetsbrev, på kommunens hemsida och på stora gatupratare på byn (tack Jokkmokks kommun som fixade detta!). Som ni ser så var flera arrangörer tvungna att göra sista-minuten-ändringar eftersom smittotalen i Jokkmokk ökat veckan innan Framtidsveckan. De flesta hade dock redan anpassat sina evenemang efter rådande läge (genom att exempelvis vara utomhus, ha få deltagare eller köra digitalt). Även bokvikningen på biblioteket blev inställd. Personalen erbjöd istället kitt och tips via Youtube som även detta gav resultat och en del skickade även in bilder på sina återbrukade bokkonstverk.

Inom GRUDE-projektet arrangerade vi den digitala workshopen Delningsekonomi – äg mindre, få tillgång till mer, som du kan läsa mer om här (och se en inspelning av föreläsarna).

Vi passade även på att delta i några av de andra fina arrangemang som gjordes under veckan.
Christel följde med på Plockenad* och berättar såhär: ”Det kom från början, två nyinflyttade personer till starten, tillsammans med sin hund, Rickard från projektet delade ut påsar och engångshandskar. De gick iväg själva och var sedan med på gruppbilden till facebookgruppen, Plockenader i Jokkmokks Kommun. Ett annat gäng som deltog började att plocka skräp runt skolområdet och efter bara 10 minuter hade en del redan fyllt sina påsar! Vi konstaterade att det finns mycket skräp att plocka, tack alla som var med! Fortsätt gärna plocka skräp och sluta framförallt att skräpa ner!” Initiativet ”Plockenader i Jokkmokks kommun” förtjänar ett eget inlägg.

Deltagare på skräpplockarpromenad – plockenad!
Nyinflyttad familj tog del av utställning och enkät om ”Besöksnäringen, då, nu, imorgon”


Både Amanda och Christel besökte utställningen Besöksnäringen – då, nu, imorgon och fick även sällskap av två nyinflyttade personer, som också valde att genomföra tipsrundan. Imponerande att få läsa att besöksnäringen i vår kommun omsätter närmare 300 årsarbeten, värt att lyfta! Utställningen var tänkt att ge medborgare en inblick och kunskap om vad besöksnäringen ger Jokkmokks kommun totalt sett. Lyfta besöksnäringen som en den hållbara bransch som det till stor del redan är. Tanken var också att få fler att förstå vikten av besöksnäringens utveckling och framtid och att vi alla som bor och verkar i Jokkmokk är en del av den!

Vi genomförde lärorik tipsrunda och skräpplockning (också en sorts plockenad!) arrangerat av ÅVC i det fina skogsområdet utanför deras anläggning.


Under torsdagen kunde man vara med om en GPS-programmerad ljudpromenad utomhus, teatern ”Kartan över oss”. Den krävde att man hade en smartphone med tillhörande lurar eller bra ljud samt internet och GPS. Intressanta frågeställningar där du själv avgjorde åt vilket håll det bar iväg beroende på hur du svarade. ”Det var en annorlunda upplevelse som kanske kommer att vara lite banbrytande när det gäller digital kultur” säger Christel.

Digital teatervandring om framtiden i byn.
Urpo Taskinen cyklade från Vittangi till Jokkmokk i sin velociped för att prata om varför han bytte bilen mot velociped. Se dokumentärfilmen ”Arktisk velonaut” som visades under Framtidsveckan här.

Ett mycket uppskattat och välbesökt arrangemang på Biblioteket var Klädbytarveckan som var ett initiativ av Naturskyddsföreningen i samverkan med Röda korset. Enligt bibliotekspersonalen som var på plats under veckan så byttes det mycket kläder. Initiativet var så uppskattat att man avsåg att fortsätta även kommande vecka men fick, på grund av av nya direktiv kring spridningen av Covid-19, backa på detta men är beredda att köra igen vid ett senare tillfälle. Även bokbytarveckan slog väl ut och många böcker bytte ägare.

Kommentarer från arrangörer och deltagare under Framtidsveckan vittnar om att det varit ett uppskattat arrangemang som gett nya kontakter och perspektiv.

TACK FÖR I ÅR ALLA INBLANDADE!

* Plockenad – att gå en promenad och plocka skräp. Att jämställa med initiativet Plogga, jogga och plocka skräp.