JOKKMOKKS FÖRSTA VELOMOBIL FINNS I KÅSKATS

”Det är roligt att köra en velomobil – alla blir så glada när de ser dig!” säger Kristien och berättar att det är ungefär samma när man kör hundspann, alla bara ler och vinkar eller ger tummen upp.

Olav Bosma och Kristien Kappers bor i Kåskats, mellan Jokkmokk och Vuollerim, där de driver turistföretaget Frosty Trails, som jobbar med naturupplevelser. De har 30 slädhundar i företaget och har gäster från första december till mitten av april.

Olav arbetar för tillfället även som friluftssamordnare med att ta fram en Friluftsplan för Jokkmokks kommun. Kristien jobbar som slöjdlärare för Kulturskolan och är även aktiv i föreningslivet. Som ordförande i Jokkmokks Röda Korset är hon bland annat aktiv i secondhandbutiken ”Kupan”. Sedan är hon också aktiv i Naturskyddsföreningen.

Det var tack vare Framtidsveckan i Jokkmokk och Urpo Taskinens föreläsning som Naturskyddsföreningen ordnade som paret på allvar fick upp ögonen för velomobilen som transportmedel. Det var dock inte första gången de hörde talas om velomobiler. Redan 2014 på Skördemarknaden i Boden testkörde Kristien en och pratade redan då om att det hade varit roligt att ha en själv.

”Det roliga är att jag inte skulle kalla mig för cyklist egentligen” säger Olav. De flyttade till Jokkmokk från Nederländerna och där är det cykel som gäller när man vill ta sig någonstans. ”De flesta nederländare äger minst 2 cyklar, en gammal som man tar till stan (där den lätt kan bli stulen) och en fin som man använder för att ta sig till jobbet eller som man cyklar med på helgen. Det är alltså väldigt vanligt att använda cykel som transportmedel. ”Vi hade även tänkt att fortsätta cykla när vi flyttade till Kåskats, men avståndet var egentligen för långt för en vanlig cykel, även om man skulle ha en elmotor”.

Nu har de alltså köpt en egen velomobil. ”En ny velomobil är ganska dyr, så vi köpte vår första velomobil begagnad, det är ett bra sätt att börja med det. Ungefär som med skoter.”

En velomobil är en cykel med tre hjul och ett skal, som gör att den är aerodynamisk. Den påverkas inte av motvind, och på platt underlag kan den gå upp till 40-60 kilometer i timmen. Kristien beskriver att det går betydligt långsammare för dem eftersom det är ganska kuperat i omgivningarna. In till Jokkmokk tar det ca 40 minuter, men 60 minuter tillbaka (”Kåskats ligger ganska högt har vi märkt”) och till Vuollerim tar det 28 minuter fram, men 56 minuter tillbaka. Olav berättar att det skulle gå att montera en liten elmotor på velomobilen om man vill att det ska gå lättare uppför, men de har inte bestämd om de ska göra det. ”Vi ska testa lite mer till nästa sommar, vi får se. Man har som bara fördel när det går uppför, nedför kommer man lätt upp i 50 km/t i alla fall.”

För Kristien och Olav är planen att använda velomobilen som pendelfordon under barmarkssäsongen, både till jobbet i Jokkmokk och för att handla i Vuollerim. ”Vi kommer alltid att ha en bil, det behövs när man bor som vi gör. Men vi kommer att använda velomobilen så mycket det går.”

Fördelarna med velomobilen är många tycker de. Först och främst är det roligt. Sedan slipper man gå på gymmet, och det är bra mycket billigare än att ha en andra bil. ”Att byta däck går på 1000 spänn för en velomobil. Det är 10 gånger billigare än på vår VW Transporter!” Sedan drivs den av muskelkraft så någon kostnad på drivmedel finns det inte. Vi skulle vilja upptäcka Sverige på våra semestrar också, och då blir en velomobil som perfekt, man går lagom fort och det är lätt att få kontakt med människor och prata en stund” säger Kristien. Ja, paret funderar redan på att skaffa sig en till velomobil, så at de har var sin. Och inte minst, så finns det miljöfördelar också med en velomobil mot en bil.

Olav berättar att det passar just dem ganska bra med en velomobil som pendelfordon, men att det kanske inte passar alla. ”Man får helt enkelt tänka igenom sitt transportbehov som familj. Vad är det man gör på en vecka och vilka avstånd behöver man ta sig? Just för oss har vi lagom avstånd och bra väglag till båda Jokkmokk och Vuollerim. Bor man i själva tätorten så skulle en vanlig cykel passa, och det är bra mycket billigare än en velomobil. Bor man på kanske upp till en mil till jobbet, så skulle det fungera med el cykel. Om man nu inte vill sätta sig i bilen, som jag själv tycker är ganska tråkigt.”

”Även om väg 97 lämpar sig bra till cykling på sommaren, är det mycket som kan förbättras för cyklister i vår kommun” säger Kristien. ”Jag skulle vilja se fler cykelvägar så att det blir säkrare för till exempel barn att cykla till skolan.” Kanske går det att bygga ut kommunens befintliga cykelvägar?

”Sedan kan man också tänka på utvecklingen av turism.” tillägger Olav. Cykling har blivit väldigt populärt på de senaste år, och våra skogsvägar lämpar sig bra till en gren som kallas för ”gravel biking”. Destination Jokkmokk jobbar redan med konceptet. ”Och tänk på att cykelvägar är ett bra sätt att tillgängliggöra naturen för dem som går med barnvagn, rullator eller rullstol också!”

TACK för samtalet Olav och Kristien och hoppas ni får många fina turer i velomobilen – och att fler hittar cykelinspiration!

På exempelvis Arctic Bikelife finns mer cykelinspiration och tips på rutter runt Jokkmokk.

Här kan du se Urpo Taskinens inspirerande film ”Arktisk Velonaut” som fångade Olav och Kristien: