Återvinningscentralen i Jokkmokk & butiken Återvinsten

Magnus Vannar är renhållningsansvarig för Jokkmokks kommun och jobbar bland annat på Återvinningscentralen där de under våren 2021 startat upp en återbruksbutik. Den 30 juni tar han emot oss och visar upp butiken och berättar om hans arbete.

31 maj öppnade butiken Återvinsten, en återbruksbutik i Jokkmokk vid Återvinningscentralen. Allt man ser där är återbrukat: skylten och till och med namnet, interiören och självklart produkterna. Mottagandet har varit bra i Jokkmokk och första veckan sålde de för ca 20.000 kr. Produkter som skulle slängas och som nu får ett fortsatt liv och som inte kostar mer än en symbolisk summa i butiken. Hela tanken är att få tillbaka de produkter som är i gott användbart skick på marknaden igen, så de kan fortsätta användas istället för att kasseras. Produkterna klassas och kollas igenom av personalen innan man väljer att sälja de vidare i butiken, för att säkerhetsställa att det kommer tillbaka fungerande produkter i hemmen. 
Magnus berättar att visionen är att man hellre ska komma till sådana här butiker och kunna handla något återbrukat av god kvalité, istället för att konsumera något nyproducerat hela tiden. På så sätt kan vi minska vår påverkan på planeten. ”Vi vill vara ett steg i att förhindra att man åker och köper en ny jordspade som sedan går sönder efter en användning, utan att man hellre kommer hit och köper en återbruksspade med gammal gedigen metall som hållit i 50 år och säkert kommer hålla i 50 år till.”

Magnus berättar att det inte varit helt lätt att få fram en återbruksbutik som har sin grund i återvinningsstationen, på grund av regelverk som begränsar. Men han betonar tyngden i att om man börjar se möjligheter istället för begränsningar kan man göra ganska mycket, trots att man har begränsat med resurser.

Jokkmokks kommun har en målbild att bli riktigt bra på renhållning med möjligheter för återbruk och cirkulära kretslopp för alla.

Tack Magnus för att vi fick besöka er!

Följ @AVCJokkmokk på Facebook