10 anledningar till att handla second hand (för dig som inte redan är övertygad!)

🔸 Du gör moder jord en tjänst 🌱 Flygets miljöpåverkan har nog inte gått någon obemärkt förbi, men visste ni att klädindustrin släpper ut mer växthusgaser än flyget OCH sjöfarten ihop? Ångestfylld fakta, jag vet. Men här kan vi faktiskt göra skillnad genom att handla mindre nytt och istället välja mer second hand.

🔸 Du kan hitta unika, tidlösa plagg som definitivt inte går att finna i butik/hos massproduktionskedjorna! I min garderob hittar du bl.a en vintage-rodeojacka från Texas och en sherlingjacka med folkloremönster från 70-talets Polen. Nämn en nyproduktionskedja som säljer sånt, I’ll wait.

🔸 Enligt en undersökning av YouGov så skulle vi kunna spara 8100 liter rent vatten PER person (!) om gemene man köpte 1 kilo mindre nytt och 1 kilo mer second hand det kommande året. Det enda nyårslöftet du behöver!

🔸 Det finns nåt för alla. Jo, alla. Oavsett om du är ute efter en designerväska eller en kobralampa från 80-talet (gissa vilket av dem jag hade i min minneslista på tradera häromdagen? Spoiler alert: det sistnämnda).

🔸 Förutom miljön kan du bidra till social hållbarhet genom att stötta verksamheter (exempelvis Myrorna, Röda Korset, Stadsmissionen, Emmaus, Erikshjälpen) som skänker pengar till välgörenhet och utsatta områden och människor runt om i världen.

🔸 Varje secondhand-runda är som en liten skattjakt. Man vet aldrig vad man kan lyckas fynda, vare sig det är på nätet eller i fysiska butiker. Jag kan bli helt pirrig av bara tanken!

🔸 Trender kommer och går. När allt i butikerna mer eller mindre ser likadant ut, finner du inspiration och trender från världens alla hörn och tidsepoker i secondhand-butikerna.

🔸 Färre mikroplaster spolas ut i våra hav eftersom begagnade kläder släpper betydligt färre plastfiber vid tvätt än nya.

🔸…vilket också innebär att de innehåller färre kemikalier, då de redan tvättats bort (bättre för vår hälsa).

🔸 Du kan spara pengar 💰 Påfågelstolen från 70-talet som ni ser i bild köpte vi för 900 kronor. En ny idag kostar minst 5000!

/Sanne Brännström
@warginna