Framtidsveckan i Jokkmokk v.40 2021

Inom GRUDE-projektet fick vi med oss ett antal aktörer för att genomföra en gemensam Framtidsvecka med aktiviteter under hela veckan på tema hållbarhet, vecka 40, 4-10e oktober. Det blev ett arrangemang liknande som förra året, då Framtidsveckan introducerades första gången i Jokkmokk.

Lapplands kommunalförbund sponsrade programmet för Framtidsveckan i Jokkmokk 2021 som såg ut så här:

Programmet spreds digitalt via i sociala medier, i GRUDE:s nyhetsbrev, på kommunens hemsida och i tidningen Jokkmokkscenen (Tack till Lapplands Lärcentra!).
Alla aktiviteterna genomfördes förutom två: Skogsutflykten och seminariet med Move About ställdes in. På grund av pandemin som rått och restriktionerna som just ändrats innan Framtidsveckan, så var det en del anpassade aktiviteter. 

Inom GRUDE-projektet genomförde vi den digitala frukostträffen om Hållbar destinationsutveckling tillsammans med Cradlenet Norr.

Arrangörerna under veckan är nöjda och ser fram emot att fortsätta se Framtidsveckan i Jokkmokk så att det kan bli ett återkommande arrangemang med fler deltagande aktörer.
Kommentarer nedan från arrangörer under Framtidsveckan vittnar om att det varit ett uppskattat arrangemang som gett nya kontakter och perspektiv. 

Under lördagen och söndagen arrangerade Kulturskolan öppet hus för hela familjen med tema ”Återbruk med konst och musik”.
”Kulturskolan gillar återbruk. Barnen tyckte att det var kul och var stolta över sina resultat. Vi fick också hjälp av ÅVC att samla in lite material, så en fortsatt samverkan att återanvända saker och trasiga instrument även utanför framtidsveckan ser vi fram emot.” Säger Cariola Rosdotter Eriksson, Kulturskolechef & Lärare på Kulturskolan

På ÅVC arrangerades en tävling, ”Sorteringskampen”, under hela veckan. Både vuxna och barn kunde delta och alla barnen fick pris. 
”Vi hade ett 20 tal som genomförde sorteringstävlingen. De som provade uppfattade det som skojigt och lärorikt. Vi hade en sponsor, ICA, och tycker att vi tryckte ut information. Vi kommer säkert att köra nått liknande längre fram kommande år.” säger Magnus Vannar, renhållningsansvarig Jokkmokks kommun.


Ájtte Musei vänner sålde småskrifter på Ájtte museum och Jokkmokks kommunbibliotek. Inger Wågman sammanfattar:
”Under veckan ordnade vi bord med småskrifter till försäljning. Vi hade även information kring medlemskap, presentkort bland annat. Ájtte och kommunbiblioteket fick besök av oss i två timmar under torsdagen och fredagen.”

Det arrangerades fler aktiviteter under veckan som var uppskattade och besökta: Kulturföreningen Gamla apoteket hade återbrukskvällar, Midnattssolens trädgård bjöd in till en föreläsning om sitt arbete, Jokkmokks Riksteaterförening erbjöd hörlursvandringen ”Kartan över oss”, Helgmålsbön i Jokkmokks gamla kyrka samt förevisning av solcellssanläggning av Njannja. TACK FÖR I ÅR ALLA INBLANDADE!