Elbilspool i Jokkmokk

Den 9 november kl. 11.30-12.30 arrangerade Grude tillsammans med Move About ett lunchseminarium där information och presentation av ett förslag på elbilspool i Jokkmokk. Seminariet var digitalt och öppet för alla, ingen föranmälan krävdes.

Marknadsföringen skedde på Facebook innan och denna text bland annat fanns med på Facebook eventet: 
”GRUDE projektet samordnar ett lunchseminarium med Move About för att utveckla mobilitetstjänster i Jokkmokk genom en intressekoll av att etablera en elbilspool.
Move About är ledande leverantör av elbilspool för företag och organisationer. Istället för att olika företag och privatpersoner äger fossilbilar som sedan står stilla, delar man på en elbilspool. Ett smart bokningssystem hjälper till att fördela bilarna för varje användare. Move About startade med 100% elbilar 2007, och kan leverera elbilspool både för staden och glesbygden. Kom och inspireras av hur morgondagens mobilitet kan se ut.”

Initiativet till att starta en elbilspool i Jokkmokk dök upp efter ett annat digitalt event arrangerat av Grude, som var under våren 2021 med fokus på mobilitetstjänster. Där deltog Jakob Hammarback och presenterade Move About som är en av de smidigaste och hållbara mobilitetslösningarna på marknaden. Intresset fanns att starta upp en elbilspool i Jokkmokk och detta är ett första steg med att försöka förverkliga den idén.

Transportsektorn släpper ut 33% av avgaserna och generellt står en bil parkerad 92% av tiden, men kräver fortfarande lika mycket resurser i form av tid och kostnader. En bil kostar ungefär i genomsnitt ca 4000 kr per hushåll i månaden och en poolbil (och gärna en sådan i form av elbil) ersätter ungefär 5-10 odelade bilar och bör vara ett attraktivt alternativt både för hushållets resurser men även för miljön. 

Move About är ett företag som erbjuder uthyrning av elfordon genom ett medlemskap och prenumeration av mobilitetshubbar. Konceptet är användarvänligt och smidigt i form av en app där man kan se tillgänglighet och boka. Därefter kan man välja abonnemang utefter det behovet man har för stunden eller i längden. Användare kan välja privat eller tjänsteresa, något man fyller i det i appen. Man väljer dag och tid och får se i appen vilka fordon som är tillgängliga. Olika målgrupper kompletterar varandra, vilket gör att ju fler anslutna – desto bättre dynamik i form av olika fordon. 
En mobilitetshub innebär flera olika sorters bilar för olika ändamål + eventuellt andra fordon så som elcyklar. 

Lite siffror som Jakob tagit fram och presenterade:
I Jokkmokk tätort bor det 1235 personer i åldern 20-75 år och om 10% vill prenumerera på mobilitetshubb innebär det 25 bilar bara där. Jokkmokk har 79 st. företag med fler än 10 anställda och 635 st. företag med fler än 5 anställda, vilket också är potential för elbilar från en bilpool. 

Move About har olika priser som går att anpassa för hushållets behov och det ingår alltid fria mil i priset. Även företag erbjuds olika priser vid medlemskap och är anpassningsbart i olika nivåer. 
För den som har egen elbil, finns även möjligheten att man kan koppla upp sin egen bil till uthyrning via appen. Det funkar både för privatpersoner eller företag. Då ser man till att ha den tillgänglig för bokningar och får då 50% av vinsten. 
För att starta Move Abouts elbilspool i Jokkmokk krävs ett behov av minst 2 st bilar, och de är villiga att utveckla och anpassa efter behov. Till exempel anpassa olika paket som passar olika behov som företag eller personer kan tänkas ha. 

Läs mer om Move About och deras tjänster HÄR! 
Är du intresserad av att stå på intresselistan för en elbilspool i Jokkmokk, eller vill du veta mer om detta? Skicka ett mail till Jakob Hammarback på Jakob.hammarback@moveabout.se 

Tack Jakob och Move About!
Och stort tack till Cecilia Lundin för intresse att jobba vidare en elbilspool i Jokkmokk och planering inför detta seminariet, och Erika Unnes Omma för deltagande av planering inför seminariet!