Möt Moskosel Creative Lab!

I byn Moskosel i norra Sverige erbjuder Linda Remahl och Goncalo Rodrigues Marques en gemensam plats för konst, natur och boende.

I en tidigare skola på landsbygden med en fullstor sporthall på 800m2, över 20 st. rum som kan nyttjas som ateljéer eller lokaler för utställningar och kreativa kontor och med ytor för föreställningar. Lägg till en biosalong, ett black-box rum, en konstnärsdesignad bar för att nämna en några. Boendet består av 13 st. stugor i trä som residens på 35 500m2 mark som den gamla skolan står på. Allt för att förse dig med en grund att utforska och skapa dina egna oupptäckta möjligheter!

Goncalo Rodrigues Marques är ingenjör som studerade i England och är ursprungligen från Portugal. Linda Remahl är danskonstnär med en vision att skapa en plats för konstnärer där de kan leva och verka och där samarbeten kan förekomma. En plats där mötet står i centrum och nya idéer kan växa.

Goncalo och Linda träffades i England. De såg potentialen i att blanda olika konstdiscipliner och branscher. Detta inspirerade de att skapa en gemensam mötes- och arbetsplats. De började med att först försöka utveckla detta i England men Linda ville flytta tillbaka till Sverige, där hon har sitt ursprung. De bestämde att flytta till norra Sverige, Arvidsjaur kommun, där Linda har rötter.

År 2013 köpte de en liten byaskola i byn Lomträsk och började hålla workshops och residens. Det var först när de jobbade med ett spanskt företag, för att organisera en större internationell dansfestival, de var i behov av en större plats.

Då hyrde de en sporthall i närliggande byn Moskosel, som var en del av skolan som hade varit nedstängd i ett par år. De såg potentialen av skolan med så många olika rum och anläggningar. Direkt såg de att alla deras idéer om att skapa en branschöverskridande kulturell mötesplats skulle bli perfekta att tillämpa där.

Det har varit en ojämn resa. Vi, som ’utomstående’, kom till ett mindre samhälle med ett annorlunda synsätt i och med vårat projekt och det tog en del tid för idén att bli accepterad här. Det är inte bara kultur som vi gör, vi vill skapa ett nytt koncept av blandade discipliner där konst kan vara en katalysator för tillväxt. Konceptet är att låta människor samarbeta genom skapande och där de får arbeta för deras visioner tillsammans med oss. Vi tror på riktigt att vi tillsammans med andra kan utveckla en starkare multi-arena som täcker många områden med samma mål – tillväxt och utveckling av varje individs visioner. Det är ett hållbart koncept som på något sätt är svårt att sprida: Att arbeta tillsammans utan att vara beroende av varandra, istället vara något fördelaktigt för alla” säger Goncalo.

De har gjort detta initiativ sen 2019, och ser sig själva mellan den kulturella sektorn och företagssektorn. ”Det känns som att det är svårt när ett projekt kryssar i flera rutor. Det kan ofta vara väldigt förvirrande, det blir på något vis en gråzon som jag tror kommer bli ’normen’ i framtiden. Jag tror det är dags att börja något nytt, det är det som vi försöker uppnå här. Många påstår att de önskar innovation, dock involverar innovation att acceptera nya idéer och många är kanske inte redo att göra det.” fortsätter Goncalo.

De har inga finansiärer eller kulturellt stöd för driftskostnaderna för tillfället och driver stället i huvudsak privat, med tillfälliga projektstöd och genom att organisera aktiviteter. De önskar ha flera arbetande ateljéer här, där många personer kan arbeta tillsammans och på så vis bli en hub för skapande. ”Det är kul och så uppenbart, varje gång folk kommer upp hit så känner de sig inspirerade att skapa. De går från noll till åttio utan någon ansträngning, bara genom att se stället.” – Goncalo.

Vi tror att det är viktigt att ha en mötesplats här i Arvidsjaur, en kreativ miljö som man kan vara del av. För de som vill jobba på deras konstnärskap, testa nya idéer eller möta människor med andra färdigheter och kulturer. För barn och unga, som är vår framtid, att uppleva och se att man kan jobba inom det kreativa området och leva här i norra Sverige, i glesbygdsområden.” – Linda.

Linda och Goncalo drivs av passion och talar varmt om deras idé och vision.

Vi kan se människor som kommer hit till denna plats möta andra kreatörer som leder till andra projekt där samarbeten uppstår. Människor från hela världen har flyttat till norra Sverige. Det är bra att erkänna att våra handlingar har positiv effekt på regional utveckling. Vi känner oss väldigt glada över det, och vi behöver bara fortsätta vår resa.” – Goncalo. 

För tillfället är de flesta människorna som kommer till Moskosel Creative Lab konstnärer och kreatörer och de vill främst komma genom residens. De har många internationella, men även regionala konstnärer. De säger ”Det vore fantastisk att inspirera andra platser. Det är så många övergivna platser, så som stora skolor i glesbygdsområden, som skulle kunna bli et utrymme inte bara för kultur men även där konst, natur, hållbarhet och företagande enas. Problemet är att dessa typer av initiativ har inte ens ett namn än, att förklara det blir komplext.”

”Det finns stor kompetens i norra Sverige. Jag tror det är väldigt viktigt att vårda och bevara dessa kulturella kunskaper och färdigheter.” – Linda.

Vad Linda och Goncalo gör här skulle kunna användas som benchmarking på olika platser. Kulturen är vägen framåt för mental hälsa bland annat, även i mer avlägsna platser.

”Vi vill ha en plats där vi kan arbeta tillsammans, skapa synergier tillsammans. Och vi vill ha ett engagemang till att skapa en gemenskap inte bara för de inkommande individerna utan även för lokalbefolkningen.”  säger Goncalo.

”För vissa kanske vi är för avlägsna, så hur kan vi nå ut utan att behöva flyga överallt och resa så mycket? Hur kan vi genom att använda teknik bygga rum där vi kan ansluta till olika platser? Så som andra residens, universitet och kurser till exempel. Fantasin är den enda gränsen, på riktigt. Vi ser nu över hur vi kan bygga dessa rum, för då kan folk komma hit och få tillgång till så många gränslösa möjligheter.”– Linda

”Geografiskt, är vi kanske begränsade. Vi kan endast locka till oss x antal människor att stanna. Men med digitaliseringen är vi gränslösa. En kontakt mellan fysisk och digital verklighet, där båda kan fungera i synergi. En korrekt, ansvarsfull och hållbar balans. Vi har massor med idéer.” säger de.

Skillnaden mellan Moskosel Creative Lab och andra samarbetsutrymmen är att de är belägna där de är och att de erbjuder boende och sällskapsytor på plats.

”Vi strävar efter att kunna erbjuda en plats för konstnärer och kreatörer att använda utan kostnad. Där vi får finansiering från andra aktiviteter och där vi är beredda att betala folk att komma hit. En motsats till ett hotell. Att få folk att komma och skapa deras egna vision.”

När vi får en rundtur av den gamla skolan ser vi ett fantastiskt rum efter det andra och varje rum är unikt med dess egen känsla.

Vi kommer till ett gyllene rum, skapat som en dansstudio och Linda presenterar det. ”Det här är ett bra exempel av hur vi skulle vilja jobba: en konstnär ville skapa ett konstprojekt, och en del av denna idé var att skapa ett gyllene rum. Och vi sa ’Bra! Kom hit till oss och gör det på Moskosel Creative Lab’. Tillsammans med stöd från Region Norrbotten samfinansierade och stöttade vi detta projekt. Nu är det ett konstverk, som ett resultat av skapandet av denna gyllene dansstudio har det utvecklats till en plats som nu även kan användas av professionella dansare i regionen.”

Goncalo förklarar mer om idén med olika stämningar. ”Det vackra med dessa typer av kreativa utrymmen är att du kan byta rum och plats enligt ditt humör. Du kan sitta i en konstnärs installation för att jobba, vill du hellre ha något mer generellt, går du till kaféavdelningen. Om du söker något annat kan du gå till baren, sporthallen eller till samarbetsutrymmet. Så du kan enkelt byta. Det ger olika slags känslor.”

Linda tillägger: ”Olika personer och deras idéer, det är vad som inspirerar mig. För att inte begränsa det utan hålla det skiftande, det här är den upplevelse och resa som vi vill göra.”

”Jag vet inte varför många personer kämpar individuellt med att försöka att hitta lösningar för många hinder som skapandet medför. Varför kan vi inte hållbart växa tillsammans? Vi förstår att individualitet är väldigt viktigt, men det finns många svåra steg som kan bli utvecklade och delade baserat på tidigare arbete gjort av andra. Detta är vad vi försöker skapa i en fysisk plats. Att varje plats är unik och ger inspiration. Alla är välkomna att gå med och skapa!” – Goncalo

Moskosel Creative Lab är en äkta kreativ plats och du kan inte besöka det utan att känna dig inspirerad av energin som Linda och Goncalo har lagt i det. Det är innovativt, utvecklande, skiftande och inspirerande. Allt på samma gång. Ett riktigt gott exempel av hållbart sätt att kombinera olika sektorer och även visa kraften i samarbete!

Tack Linda och Goncalo!

Läs mer om Moskosel Creative Lab på www.northernsustainablefutures.com

Och @Moskosel Creative Lab på Facebook och @moskoselcreativelab på Instagram