Cirkulär studieresa i norra Sverige, del 2 av 3

Efter en god natts sömn i hjärtat av Jämtland och en lugn frukost gick GRUDE-gänget vidare till knutpunkten Cnen i centrala Östersund. Lämnade av ett gäng för workshopen ”Rusta dig och ditt företag med cirkulära kunskaper” (för den som blir nyfiken ges workshopen digitalt vid flera tillfällen. Läs mer och anmäl dig här).

Ett gäng gick sedan vidare till Gomorron Östersund och fick först en föreläsning av nestorn i besöksnäringens utmaningar, Per-Ivar Persson, om Södra Årefjällen och Vision 2030 var ämnet. Sedan kom Lisa Esseen och berättade om Östersund kommuns arbete med omställningsarbetet som t.ex. Kretsloppspark. Anna Gutke Bergqvist, också Östersunds kommun, fortsatte sedan om återbruk av byggmaterial. Frukt och gott kaffe höll deltagarnas fokus på max genom hela passet.

Anna Bylund, Rework Åre Inderöy fortsatte sedan och pratade om Åre kommuns behov av att snabba på de olika omställningsprocesserna. Projektet är ett Interregprojekt och ska bl.a. skapa ökad sysselsättning genom utvecklad cirkulär ekonomi. Linda Kalkan gav sedan en massa exempel på olika mera praktiska återbrukslösningar som Åre kommun arbetat med. Hannele Lanner, utvecklingsstrateg med passion för social hållbarhet berättade om Östersunds kommuns förstudie inom, återigen, cirkulära omställningen men med fokus på besöks- och upplevelsebaserade näringar.

Hela gruppen möttes upp för en välbehövlig (vegansk) lunch på restaurang Hamngatan 12 som givetvis arbetar med att minimera matsvinn. Alla möbler i restaurangen är resultat av återbruk och går att köpa.

Energiske Emil Eklöv på Gomorron Östersund visade deltagarna runt i Gomorrons lokaler för coworking och berättade även om vikten av en involverad och förändringsdrivande hyresvärd. Anna Rex, analytiker på Remote Lab tog vid och berättade mer om forskningen som bedrivs, om framtidens sätt att arbeta.

Det maxade programmet fortsatte i Remote Labs mysiga konferenslokal. Karin och Bert-Ola Bångman berättade om Projekt Kaxås. Projektet går ut på att skapa förutsättningar för unga familjer som vill göra en livsstilsförändring, t.ex. flytt från stad till land. Otrolig utveckling från utdöende by till ”tätort”!

Sen raskt in i bussen mot Sundsvall, mer exakt Birsta City och Circuit. På bussen fortsatte samtalen om allt deltagarna lärt sig och några fler deltagarpresentationer. Centrumledaren Jill Hallström mötte upp och gav en inblick i Circuits nya cirkulära vardag (reparation, uthyrning, loppis m.m.) mitt i ett klassiskt köpcentrum – och avslöjade dessutom att detta bara är början av detta nya koncept!

Efter att själva ha fått bekanta sig med de olika deltagande företagen i Circuit satte sig ett gäng trötta deltagare i bussen igen och lotsades säkert till hotellet i Härnösand.

Blogg och foto: Carl-Johan Utsi

Läs mer om studieresan här:
Del 1
Del 3