Cirkulär studieresa i norra Sverige, del 3 av 3

Dagen började med en genomgång av ”norrlands första återbruksgalleria”, Re:store Höga Kusten i centrala Härnösand, av projektledaren Linda Lundberg. Matnyttigt om vägval kring partners och cirkulära affärsmodeller. Upphandlingar, kassasystem och utval av produkter som kan få nytt liv och säljas igen. En av tankarna i Härnösand är att företagarna som vill börja sälja på Re:store ska ha enkelt och relativt riskfritt att komma igång med försäljning då de inte behöver ta risken att binda upp sig på ett långt och dyrt hyreskontrakt. Det pratades också om entreprenörsanda och hur den kan stöttas för att bli starkare på en ort. Efter lunch hos nystartade Smulans inne i Re:Store, som tar om hand svinnfrukt och -grönt från Ica Maxi, hoppade deltagarna på bussen mot Umeå.

På nedre plan i MVG-gallerian i centrala Umeå, växer återbruksgallerian Revolt fram. Cathrin Sandström med kollegor från företagsfränjaren Coompanion delade med sig av processen fram till den fysiska gallerian samt digitala delen i projektet. Vi avslutade besöket i Umeå med middag på Gotthards krog som bjöd på säsongens lokala råvaror. Innan kaffet fick vi lyssna till Liv Öberg, som berättade om sitt arbete med att driva på cirkulär ekonomi i Umeå Kommun.

Sedan började den rätt långa (och lite vemodiga – tråkigt att skiljas åt just när man lärt känna varandra!) hemfärden mot Jokkmokk, Luleå och Gällivare. Summeringen verkade vara att denna resa har varit rik på lärdomar inom företagssymbios, cirkularitet, återbruk och samtidigt fylld av god mat och trevligt sällskap.

Insikten av att intresset i norr är stort för cirkularitet och återbruk m.m. har varit otroligt inspirerande. Trots att denna bussresan tog slut och deltagarna skingrades åt varsitt håll i augustimörkret så har resan egentligen bara börjat för var och en av oss och våra respektive organisationer!

Blogg och foto: Carl-Johan Utsi

Läs mer om studieresan här:
Del 1
Del 2