Hei matkalainen, haluatko olla kestävä vai kestämätön, vastuullinen vai vastuuton?

Kuinka moni meistä on menettänyt sydämestään palasia matkojensa varsille ja haaveilee palaavansa vielä takaisin? Aika moni, näin veikkaamme. Mutta moniko on hetkeksi pysähtynyt miettimään, onko kohde vielä tulevaisuudessakin yhtä kaunis, puhdas, monipuolinen tai yleensä edes olemassa? Yhä useampi, näin toivomme.

Opintoihimme kuuluvassa Kestävän tuotannon kehittäminen -projektissa pääsimme pureutumaan Grude-hankkeen toimeksiannosta arktisten alueiden kestävän matkailun eri näkökulmiin. Aiheen tärkeys ja päivänpolttavuus valkeni meille hyvin nopeasti jo työmme alkumetreillä, koska asiantuntevat yhteistyökumppanit löytyivät todella helposti.

Kestävästä matkailusta tiedottaminen nousi projektimme punaiseksi langaksi, jota lähdettiin punomaan eteenpäin neliosaisena podcast-sarjana, työn huipentuessa lopulta webinaari-iltapäivään. Webinaarissa alan asiantuntijat avasivat kuulijoille kestävyyden käsitettä STF-merkin, STF-sertifioidun yrittäjyyden sekä uudistavan matkailun tiimoilta. Esitysten konkreettiset käytännön esimerkit toivat aiheen hyvin lähelle kuulijaa ja loivat webinaariin hyvää vuorovaikutusta kysymysten ja keskustelun merkeissä.

Maailma ja ihmiset tarvitsevat nyt positiivia asioita, jatkuvuutta ja luotettavuutta. Suomella on kaikki mahdollisuudet olla yksi maailman kestävimmistä matkailukohteista, näin Visit Finlandin Virpi Aittokoski toteaa. Ja miksi ei, sillä jos olemme nyt jo hyviä, voimme hetken päästä olla parhaita. Visit Finlandin STF-sertifikaatin kantavana ideana on luoda kestävyydestä uusi normi, joka matkailualan keskeisenä tekijänä kattaa niin sosiaaliset, ekologiset, taloudelliset kuin kulttuurilliset osa-alueet.

STF-merkin myötä yrittäjä tai kohde saa työkalut, joilla rakentaa omaa toimintaansa suuntaan, joka kestää kovatasoisen kansainvälisen tarkastelun. Tämä sopii jatkumona mainiosti sille kansainväliselle polulle, jota Suomi kulkee tultuaan jo aiemmin valituksi onnellisimmaksi valtioksi ja parhaaksi maaksi ihmisten hyvinvoinnille.

Yrittäjän kiireinen arki ei estä toiminnan kehittämistä kestävämpään ja vastuullisempaan suuntaan, jos aitoa tahtoa vaan löytyy. Paikallisille ihmisille ja yrittäjille on luonnollisesti tärkeää, että oma elinympäristö ja elinkeinotoiminnan puitteet pysyvät ennallaan ja kunnossa, kuten Posiolaisen Matkailukeskus Himmerkin Reijo Lantto hyvin asian kiteytti. Himmerkille myönnetty STF-sertifikaatti näkyy yrittäjän arjessa positiivisena tekijänä, markkinointietuna ja selvänä houkuttelevuustekijänä varsinkin kansainvälisten matkailijoiden silmissä. Käytännössä onkin koettu, että kestävästä ja vastuullisesta toiminnasta kertova STF-merkki on nykypäivänä markkinointietu, mutta tulevaisuudessa jo varmasti menestyvän toiminnan perusedellytys.

Mutta mitä löytyy kauniiden maisemien ja lomakylien takaa? Uudistavan matkailun käsite tuli meille vastaan täysin uutena asiana, ja mielenkiintomme heräsi välittömästi. Mood of Finlandin Anu Nyholmin mukaan uudistava matkailu vie kestävyysajattelun vielä pidemmälle ja kulkee luontevasti sen rinnalla, sitä täydentäen. Nykypäivän ja tulevaisuuden tiedostava matkailija haluaa nähdä kokonaisuuksia; myös kauniiden maisemien yli, oikeaan arkeen, uhkiin ja ongelmiin.

Uudistavan matkailun idea piilee juuri siinä, että pysähdytään miettimään voisiko jotain tehdä asioiden parantamiseksi ja tukemiseksi, sen sijaan että pyrittäisiin vain olemaan tuottamatta lisää harmia. Uudistava matkailu on ihan jokaisen matkailijan toteutettavissa; voimme esimerkiksi tukea paikallisia ostamalla heidän kestäviä palvelujaan, tai miettiä jospa tekisimmekin unelmiemme luontokohteelle rentouttavan ja kohteen arkaa luontoa sekä omaa kukkaroamme säästävän nojatuolimatkan. Uudistavassa matkailussa rajana on vain mielikuvituksemme.

Sydämelliset kiitokset yhteistyökumppaneillemme, te mahdollistitte projektimme podcast-sarjan ja webinaarin toteutumisen:

Kiitokset Posion kunnalle, pienelle mutta sitäkin kirkkaimmalle ja korkeimmalla loistavalle tähdelle STF:n tähtikartassa.

Posion kunnan yrittäjistä suuret kiitokset Kota-Huskylle sekä Lomakeskus Himmerkille, te toitte projektiimme kuuluville yrittäjien äänen sieltä käytännön kiireisestä arjesta STF-merkin alla.

Visit Finland, avasitte meille STF-merkin sisällön, tarkoituksen ja tavoitteet, suuret kiitokset siitä!

Kaipuun erämaan syliin herätti meissä kaikissa luonnossa liikkumisen erityisosaaja Olli Järvenkylä, kiitos kullanarvoisista vinkeistäsi kuinka voimme tästedes retkeillä vastuullisemmin!

Suuret kiitokset Anu Nyholmille / Mood of Finland, kun tulit kertomaan meille uudistavasta matkailusta ja sen jo käytännössäkin toteutuneista esimerkeistä.

Kiitokset vielä Grude-hankkeelle ja Lapin AMK:lle mielenkiintoisesta toimeksiannosta, taustatuesta ja ohjauksesta.

Tästä projektista saatujen matkaeväiden myötä emme enää voi edes kuvitella tekevämme muunlaisia kuin kestäviä ja vastuullisia päätöksiä, oli retkemme suunta sitten lähelle tai kauas.

Kuuntele projektissa tuotettu podcast-sarja tästä linkistä.
Webinaaritallenteen taas pääset katsomaan tästä.

Kirjoittajat:
Elina Elsinen, Heli Heinäaho, Päivi Kahelin, Tanja Satta ja Niina Viitanen
Lapin AMK:n Kestävän tuotannon kehittäminen -koulutusohjelman YAMK-opiskelijat